Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında olan eğrilikleri tanımlar. Vücut yana doğru eğrilmiştir. Bu nedenle genellikle omuzun biri daha yüksek olur. Bazen de sırtın bir tarafında, özellikle öne eğilince ortayan çıkan kamburluk gözlenir. Burada göğüs kafesinin sırt kısmındaki kaburgalarda arkaya doğru asimetrik çıkıntı olur. Skolyoz, kifoz ile karıştırılmamalıdır. Kifozda omurgaya yandan bakarken özellikle sırt omurgasının, bazen boyun ve bel omurgasının öne doğru kavsinin artmasıdır. Bazen skolyoz ve kifoz beraber görülebilir.
Skolyoz tespit edilen çocuklar öncelikle olası diğer omurga gelişimsel anomalileri açısından muayene edilirler. Bu çocuklarda bazen ayrık omurilik sendromu (diastometamyeli), gergin omurilik sendromu (tethered cord sendromu) gibi patolojiler görülebilir. Skolyoz, çocuklar ve gençlerde dışarıdan görünen vücutta eğrilikler, omuzların farklı hizalarda olması ya da öne eğilince belirginleşen sırtta çıkıklık kamburluk olarak kendini gösterebilir. Erişkin ve ileri yaş skolyozunda ise şikayet genellikle bel ve bacak ağrısı, yürüme güçlüğü ve denge sorunlarıdır. Postürün (ayakta duruşun) ve dengenin bozulması gibi bulgular oluşturabilir.
Skolyoz şüphesi olan hastaların muayeneden sonra genellikle radyolojik olarak tetkik edilmeleri gerekir. Tetkike genellikle skolyoz grafisi ile başlanır. Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) omurilik ve yumuşak dokuların, Bilgisayarlı Tomografi (BT) ise kemiklerin detaylı incelemesinde kullanılır. Özellikle çocuklarda torakal bölgede (sırt) izlenen skolyozlar göğüs kafesinin daralmasına ve akciğer kapasitesinin azalması sonucu solunum sıkıntılarına neden olabilir. Bu hastalara solunum testleri yapmak gerekebilir.
Bazı skolyozlar konservatif tedavi ile takip edilirken, bazılarının cerrahi tedaviye ihtiyacı vardır. Takip edilen skolyozlara bazen korse önermek gerekirken, bazen fizik tedavi uzmanları tarafından egzersiz programlarına alınırlar.
Skolyozlar çeşitli sınıflamalarla incelenir. Çocukluk yaşlarında nedeni bilinmeyen durumlarda gelişen skolyozlara idiopatik skolyoz, nörolojik yada kas hastalıklarına bağlı skolyozlara nöromuskuler skolyoz, doğumda var olan omurga gelişimsel anomalilerine bağlı skolyozlara konjenital skolyoz, ileri yaşlardaki kişilerde dejenerasyonla görülen skolyoza erişkin dejeneratif skolyoz denir.